Nedgang i frøspisere truer Europas plantearter

Forskere ved Universitetet i Coimbra (Portugal) publiserte nylig en banebrytende studie av sammenhengen mellom bestandene av fugler, dyr og insekter som sprer frøene for ulike planter og trær og disses bestander. Doktrogradstipendiaten, Sara Mendes, gjennomgikk tusenvis av studier på 26 ulike språk som omtalte frøspredning og en av de mer enn 900 artene som konsumerer frøene. Hun laget en liste over 592 plantearter som har tilpasninger – hovedsakelig kjøttfulle frukter med frø som tåler fordøyelsen – for å oppmuntre dyr til å spre frøene sine, samt 398 dyr som er kjent for å transportere disse frøene. Mange av sprederne spiser frøene til flere planter, så hun endte opp med et datasett som inkluderte mer enn 5000 sammenkoblinger av planter og deres frøspredere. Hun påpekte selv at «Prosjektet krevde en viss mengde galskap».
Nedgangen i frøspredere – ikke bare fugler, men også pattedyr, krypdyr og maur – kan sette plantens evne til å utvide sitt utvalg for å takle klimaendringer eller komme seg etter skogbrann i fare, spesielt i Europas svært fragmenterte landskap. Les mer…

Teamet fant at i alle større biogeografiske områder i Europa, fra Middelhavet til Arktis, er mer enn en tredjedel av frøspredende dyrearter rangert som truet av International Union for Conservation of Nature (IUCN) eller synker i antall. For eksempel er hagesangeren (Sylvia borin), en vanlig trekkfugl som sprer frøene til rundt 60 plantearter, i tilbakegang over hele Europa. Det samme gjelder rødvingetrosten (Turdus iliacus), hvorav noen bestander migrerer tusenvis av kilometer og kan flytte frø langs deler av reisen. «Vi bør ikke være redde for å bruke ordet krise» sier prosjektleder Ruben Heleno, gitt antallet arter som er i fare.

Studien beskriver ikke hvordan krisen påvirker økosystemene. For det første har IUCN-vurderinger ennå ikke blitt utført for 67% av planteartene i datasettet. Men Mendes og Heleno fant at mer enn 60 % av plantene hadde fem eller færre dyr som spiser og distribuerer frøene deres, noe som kan gjøre dem spesielt utsatt for nedgang eller forsvinning av noen av disse kritiske frøspredere.

Vi har sett hvor galt det kan gå, da jegere utslettet de fleste fruktspisende fugler i den tropiske skogen i Lambir Hills nasjonalpark på vestlige Borneo på 1990-tallet, ble skogen rammet. Uten fugler til å spre frøene sine, falt mangfoldet av fruktproduserende planter, noe som belyste den kritiske betydningen av frøspredning for økosystemets helse. 

Redaksjonell omtale i Science

Originalartikkelen: Mendes et al Evidence of a European seed dispersal crisis. Science Vol 386, Issue 6718 pp. 206-211