Nå har naturvernforbundet anmeldt denne alvorlige saken der Viken Skog hugget ned verneverdig naturskog til tross for at de var informert om rødlistede arter. Igjen innrømmer de en feil, på samme måte som de gjorde for 8 år siden, da de hugget en nøkkelbiotop «ved en feil» (de hadde glemt å notere verneverdiene som biologen fant!. Den gang skulle de skjerpe rutinene. Her er det nok bevisst hensynsløshet fordi ingen griper inn. Norges elendige skogvern er bedre dekket i artikkelen i danske Information enn i norske medier. Økokrim har en egen enhet for miljøkriminalitet, og skriver:
«– Det er i mange tilfelle alvorleg miljøkriminalitet. Det dreier seg om ulovleg hogst av store områder og enkelttrær. Ofte skildrast tilfella som lite inngripande, men samla kan skadane vere alvorlege og irreversible», seier førstastatsadvokat og leiar av miljøkrimeininga i Økokrim, Hans Tore Høviskeland. De skriver selv at «Brot på skogbrukslova kan innebere alvorleg miljøkriminalitet. Det er få meldingar og nær alle saker blir lagde bort, noko som indikerer at trugselen om straff etter skogbrukslova er lite reell. Brot på skogbrukslova kan innebere alvorleg miljøkriminalitet. Det er få meldingar og nær alle saker blir lagde bort, noko som indikerer at trugselen om straff etter skogbrukslova er lite reell.» Så peker de på kommunenes ansvar, men når de ikke gjør noe og nasjonale verdier ødelegges, hvem skal ta fatt om ikke Økokrim? Hvis man leser Miljøkrimbladet deres ser det ut til at de er mer opptatt av å bøtelegge borgere som kjører litt andre steder med snøscooteren enn de hadde lov til.
Vi får se nå hva Naturvernforbundet får til. Nrk har en god dekning her.
Kartleggingen av rødlistede arter ble ikke ferdig før skogen var borte
Opprinnelig innlegg
Viken Skog hugger naturskog og selger flis for å gjøre København klimavennlig. Istedenfor å bruke hogstavfall, har Viken Skog flatehugget et større naturskogsområde i nærheten av Godfarfoss. Treets Venner arbeider hovedsaklig med enkelttrær i bebyggede strøk, men de små gjenværende, ca 1,7%, av skogen som er nærmest uberørt av menneskelig aktivitet er det mest verdifulle vi har. Disse unike økologiske nisjene står stadig i fare for å bli tapt, med sine sjeldne rødlistede arter. Vi må ikke bar verne dem, men områdene rundt, slik at artene der har muligheten til å spre seg. Det er også viktig å lage økologiske korridorer som gir artene mulighet til å spre seg og øke biodiversiteten, som ikke bare er antall arter, men den genetiske variasjonen innen hver art.
Bildet: Furunaturskog på grovblokket morene med død ved og gamle trær fra området nær Godfarfoss. (Foto: Sigve Reiso)
Les mer på Forskning.no og i Uten Filter.