Forside-test

Treets venner årsmøte 2018

15. mars 2018:
Årsmøte i Treets Venner

Årsmøte i Treets venner avholdes i Bymuseet, Frognerveien 67 (ved Vigelandsparken) kl 18–21. Servering av snitter og forfriskninger.

Etter årsmøtet vil fotografen Morten Gåsvand vise bilder av kjempefuruene i Trollheimen, som han har brukt årevis på å fotografere. Her vil du få se spektakulære bilder! Han vil også selge boka med samme tema.

Fra grønlandsleiret, Oslo
Foto: Øyvind Rauset.

Trær i byer vokser raskere

Man skulle kanskje tro at bytrær ble mindre og puslete på grunn av forurensning og begrenset plass til røttene, men slik er det som regel ikke. I en ny studie har forskere sammenlignet urbane trær med sine viltvoksende slektninger i ti ulike storbyer. Det viser seg at bytrærne vokser i gjennomsnitt 25 prosent raskere frem til de fyller 50 år.

Studien ble ledet av forskere ved det tekniske universitetet i München, og resultatet ble nylig publisert i tidsskriftet Nature.
Les mer i Elise Kjørstads artikkel på forskning.no…

Skog i Vestfold
Skog i Vestfold. Foto: K. A. Gallis (Wikipedia).

Fler skoger kan bety færre og mindre ødeleggende orkaner

Trær kan være et første forsvar mot større ødeleggelser. Skoger kan beskytte kontinentale områder fra ekstreme stormer,forklarer Douglas Sheil fra Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet (NMBU) på Ås. Les mer på sida til forestnews…

Vidar Lundetræ Vidar Lundetræ er død

Styret i Treets venner er i dyp sorg etter å ha mottatt budskapet om at vår kasserer Vidar Lundetræ døde brått den 13. juni. Han ble 69 år.

– Vidar Lundetræ var en særdeles hyggelig og kunnskapsrik mann med et stort kontaktnett i bransjen, og han fylte en viktig rolle i Treets venner, sier styreleder Eirik Wærner. Vidar var både kasserer, regnskapsfører og holdt orden på medlemsarkivet vårt. Han etterlater seg et stort tomrom på alle måter.

Han bisettes fra Alfaset kapell fredag 23. juni 2017 kl. 14.00.

Trevennen 2017 til Per Anker Pedersen
Vidar Lundetræ i styret til Treets Venner (til v.) overrekker plaketten til Per Anker Pedersen under Treets Venners årsmøte 2. mars 2017.

Trevennen-prisen til Per Anker Pedersen

Trevennen-prisen 2017 gikk til Per Anker Pedersen for hans undervisning og forskning på trær, inkludert hans arbeid med Treforsøksparken ved NMBU.

Juryens skriver i sin begrunnelse:
”Trevennen 2017” tildeles en person som gjennom en årrekke har vært en av  Norges fremste kapasiteter innen undervisning om og forskning på trær.  Vedkommendes kunnskap og interesse stopper for øvrig ikke med trær, men favner hele det grøntfaglige området. Les mer…

Gren av ask
Askegren tett innpå:
Fra prof. Dr. Otto Wilhelm Thomés Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz, 1885.

Hordalands asketrær forsvinner

Om du ser et asketre med grønne, frodige blader: Ta godt vare på det. Ditt bidrag kan være viktig for asketrærnes kamp for tilværelsen på Vestlandet.

Siden 2008 har en betydelig andel norske asketrær fått døde greiner uten blader. Årsaken er askeskuddsyke, en sopp ved navn askeskuddbeger.
Les mer i Bergens Tidende…

Dronning-tre i Estoril

Hvert eneste tre er markert på kartene.

New York City kartlegger sine trær og regner ut den økonomiske fordelen av hvert av dem

Tiltaket heter TreesCount! I 2015 samlet New Yorks parkvesen 2.300 frivillige for å lære dem opp i trærne og deres miljø, trærnes tilstand, hva de trenger for å vokse, hvor store de er, hvordan de styrker miljøet omkring etc. Så sendte de dem ut for å kartlegge. • Les mer på archdaily.com – og se kartet her…

Tips for anskaffelse av frukttrær

Hvilket epletre du velger, er en avgjørelse som vil kunne følge deg resten av livet. Ikke se deg blind på eplesorter, konsentrer deg heller om grunnstammen, er ekspertenes råd.

Du studerer fasongen og prøver å gjette deg frem til hvor lang tid det vil ta før veksten som stikker opp av potten på hagesenteret blir hagens stolthet. Bør man velge en sort med lang historie i Norge eller noe som lyder mer eksotisk, som Summerred eller Discovery? Er det for sent å plante etter sommerferien?

Les mer i Aftenposten…

Dronning-tre i Estoril

Denne «dronninga» regjerer hele området (foto fra Estoril, Portugal: Øyvind Rauset).

«Trær kommuniserer med gasser og elektriske signaler»

Gammel teori trekkes fram i ny bok av den tyske forfatter og tidligere skogvokter Peter Wohlleben. Les mer på nrk.no…

Askeskuddsyke
Askeskuddsyke i Kocherwald, Tyskland (foto: Sarang/Wikipedia).

Europas askebestand truet

Asketrærne ligger an til å bli utslettet i Europa, ifølge den britiske Woodland Trust og en ny undersøelse publisert i Journal of Ecology.

Trærne blir drept både av soppen Hymenoscyphus fraxineus som forårsaker askeskuddsyke og et insekt ved navn Asiatisk askepraktbille. Ifølge en rapport offentliggjort i the Journal of Ecology, vil britiske landskap bli endret for alltid.
Tidsskritet hevder at ask risikerer å bli «eliminert» i store deler av Europa, på samme måte som alm under den hollandske almesyken på 80-tallet.
Les mer på BBC her –  og her.

Fra Birkelunden
Foto: Øyvind Rauset

Ny undersøkelse viser at det er sunt å bo i områder med mye trær

I en ny undersøkelse publisert i juli ifjor viser en gruppe vitenskapsmenn at urbane nabolag fylt med trær styrker beboernes fysiske helse. Undersøkelsen ble presentert i Scientific Reports. Les mer i Washington Post (på engelsk).